Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Δίνουν τη διαχείριση απορριμμάτων στους ιδιώτες και όμως μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια !

Του Θωμά Μπιζά*
Ο κύριος Γιάννης Σγουρός  (Περιφερειάρχης Αττικής ,  πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και κορυφαίο στέλεχος  του ΠΑΣΟΚ ) και η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ,  εντείνουν την προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία   και  να δοθεί  η  διαχείριση των απορριμμάτων  στο  ιδιωτικό κεφάλαιο όσο είναι ακόμα στα πράγματα η «δική τους κυβέρνηση» για μην τους βρει κανένα κακό με καμιά κυβερνητική αλλαγή.

Έτσι  ένας βασικός στόχος  των  μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ( Ελληνικών και ξένων) που είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης  των απορριμμάτων φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Μετά από μακρόχρονη και εργώδη  προσπάθεια των γνωστών επιχειρηματικών ομίλων (με προεξάρχοντα τον όμιλο Μπόμπολα) σε πλήρη συνεργασία με ένα κύκλο δημάρχων   που πέρασαν από την προεδρία και την Ε.Ε του ΕΣΔΚΝΑ ( Χιωτάκης – Μαστοράκος κλπ) και  των γνωστών στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος του ΠΑΣΟΚ (Παπακωνσταντίνου- Κουκουλόπουλου-Σγουρού) τώρα  μπαίνει για τα καλά το νερό στο αυλάκι της ιδιωτικοποίησης.  

Σ αυτή την προσπάθεια σημαντική βοήθεια έχει προσφέρει και η πίεση  των Γερμανών που με τα πιο επίσημα χείλη της κ. Μέρκελ δηλώνουν πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι επείγον και πρώτης προτεραιότητας ζήτημα.

Οι  διαγωνισμοί λοιπόν για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε μια σειρά περιοχές της Ελλάδας (Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Σέρρες, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) είναι σε πλήρη εξέλιξη .

Με την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων της τάξης για τον φόβο των ιουδαίων, (ΠΟΕ-ΟΤΑ και κατοίκων ) ξεκίνησε και η   δημοπράτηση των  τεσσάρων (4) μεγάλων μονάδων επεξεργασίας στην Αττική (δύο σε Φυλή - Α. Λιόσια και από μία στην Κερατέα και το Γραμματικό), που αποτελούν και το κυρίως πιάτο στο μεγάλο φαγοπότι.

Μέχρι στιγμής οι επενδυτές που έχουν δείξει ενδιαφέρον για το έργο των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις διαχείρισης της  Αττικής με ΣΔΙΤ είτε μεμονωμένα, είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα είναι οι  :
• Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
• Ένωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΔΕΗ ΑΕ
• Ένωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ
• Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV - INTRAKAT AE - ENVITEC AE    
• Εταιρεία NOVAERA HELLAS AE
• Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
• Ένωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ - ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ
• Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ

Η  διακήρυξη των διαγωνισμών προβλέπει πως σε αυτή την  φάση θα προεπιλεγούν έξι (6) σχήματα,  τα οποία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη β΄ φάση του διαγωνισμού. Δηλαδή στην φάση του λεγόμενου «ανταγωνιστικού διαλόγου» μεταξύ των επενδυτών και του ΕΔΣΝΑ (;) όπου και θα κατατεθούν οι τεχνικές λύσεις  που προτείνει το κάθε εργολαβικό σχήμα και οι απαιτήσεις του για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Και μόνο από  την διαδικασία του λεγόμενου «ανταγωνιστικού διαλόγου» φαίνεται πως στον σχεδιασμό της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων,  καθοριστικό ρόλο πλέον παίζουν μόνο οι  εργολάβοι και πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό λόγο .

Είναι εντελώς ξεκάθαρο το τι θα είναι αυτό που θα συμβεί αν υλοποιηθεί τελικά το σχέδιο της εκχώρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Θα έχουμε ένα μοντέλο διαχείρισης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ιδιωτών επενδυτών. Ένα  μοντέλο πανάκριβο και  μη φιλικό στο περιβάλλον.

Το σχέδιο τους  είναι: τεράστιες ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση (βλέπε καύση)

Οι ιδιώτες με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ελέγξουν το σύνολο της διαχείρισης από την αποκομιδή ως και την τελική 
διάθεση,  προσδοκώντας  τεράστια κέρδη και στη παραγωγή ενέργειας και μάλιστα με επιδότηση.

Το σχέδιο αυτό όμως δεν έχει μόνο κερδισμένους. Το σχέδιο αυτό έχει κυρίως χαμένους.

Χαμένοι θα είναι οι κάτοικοι των περιοχών που θα εγκατασταθούν οι τεράστιες αυτές μονάδες που θα δουν το περιβάλλον της περιοχής τους να  υποβαθμίζεται και να καταστρέφεται.

Οι κάτοικοι της δυτικής Αθήνας που θα δουν να συνεχίζεται το έγκλημα με την εγκατάσταση της Φυλής που θα εξακολουθεί να δέχεται πάνω από το 85% των απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες.

Χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι στον ΕΔΣΝΑ και στις υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους που θα γίνουν τα πρώτα θύματα της ιδιωτικοποίησης.

Οι επενδυτές θέλουν  ένα εργατικό προσωπικό φτηνό και χωρίς δικαιώματα και οι κυβερνώντες κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τους κάνουν το χατίρι.
 
Χαμένοι θα είναι οι δημότες που θα αναγκαστούν να πληρώνουν απίστευτα ποσά για δημοτικά τέλη και οι δήμοι θα μετατραπούν σε φοροεισπράκτορες προς όφελος των ιδιωτών.

Δεν είναι τυχαία η πρεμούρα λοιπόν ούτε των επενδυτών, ούτε του πολιτικού προσωπικού που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την περίφημη μπίζνα των σκουπιδιών.

Προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους,  έχουν συγκροτήσει ένα  στρατό από νυν και πρώην υπουργούς , από βουλευτές , στελέχη  της αυτοδιοίκησης , μελετητές, νομικούς , δημοσιογράφους, απεργοσπάστες συνδικαλιστές και φυσικά και από τις ένστολες και μη δυνάμεις της τάξης.

Με αυτόν τον καλά οργανωμένο και καλά χρηματοδοτούμενο  στρατό,  όποιος αποφασίσει να συγκρουστεί μόνος του είναι από χέρι χαμένος.

Επιβάλλεται να σχηματιστεί το αντίπαλο στρατόπεδο.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ,  με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πρώτη γραμμή. Οι κάτοικοι της Φυλής, της δυτικής Αθήνας και του Θριασίου. Οι κάτοικοι του Γραμματικού και της Κερατέας. 

Οι δήμαρχοι και τα αυτοδιοικητικά σχήματα που συμφωνούν στην συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου για μια άλλη πολιτική για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και τα κόμματα της αριστεράς.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προτάσεις σήμερα για την διαχείριση των απορριμμάτων, που όχι μόνο δεν εμποδίζουν την κοινή δράση , αλλά θα μπορούσαμε να πούμε πως την διευκολύνουν.

Όλες αυτές οι δυνάμεις με τον δικό τους τρόπο και για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία,  μπορούν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο .

Σ αυτό το κοινό μέτωπο μπορούν και πρέπει να ενταχθούν κατ αρχή όλοι όσοι θίγονται . Να ενταχθούν   όσοι θέλουν  να αποτραπεί αυτό που πάει να γίνει.

Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούν όλοι σε όλα για να αντισταθούν οργανωμένα και ενωτικά.

Στο ερώτημα αν μπορούμε να τους αποτρέψουμε υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση. ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Το ξέρουν και αυτοί ότι μπορούμε και φοβούνται και παίρνουν τα μέτρα τους.

Αυτός είναι ο λόγος που βιάζονται. Θέλουν να αξιοποιήσουν τώρα το γεγονός πως  οι αντίπαλοι τους δεν είναι καλά οργανωμένοι.

Ο στρατός των συμφερόντων προελαύνει και το μέτωπο πρέπει να συγκροτηθεί γρήγορα. Αν αργήσει ίσως μετά και να μην έχει νόημα..    

* Ο Θωμάς Μπιζάς είναι μέλλος της ε/ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

δημοσίευσε ...