Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Τρίμηνο τρόμου με πέντε δεσμεύσεις του Μνημονίου

Η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το Μάρτιο να περάσει φορολογικό, αυξήσεις ΔΕΗ, διαθεσιμότητες, περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στο Δημόσιο και να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις ώστε να μην αναγκασθεί να πάρει επιπλέον επώδυνα μέτρα

Με τον φόβο της αναγκαστικής επιβολής νέων επώδυνων μέτρων, που θα ληφθούν αυτόματα αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του τρίτου Μνημονίου, ζει η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά.

Οι κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν ότι από την επίτευξη των στόχων που έχουν βάλει προς υλοποίηση για το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, εξαρτάται τόσο η κυβερνητική όσο όμως και η κοινωνική συνοχή. Και βεβαίως η εκταμίευση των υπόλοιπων περίπου 18 δισ. ευρώ των επόμενων δόσεων του δανείου.

Με την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΚΕ να έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι ο Μάρτιος είναι ο καθοριστικός μήνας για το αν εντός του 2013 η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, η κυβέρνηση Σαμαρά καλείται να φέρει εις πέρας τις απαιτήσεις των δανειστών και εντός αυτής της προθεσμίας να έχει προχωρήσει τις δεσμεύσεις της.

Δέσμευση πρώτη και προαπαιτούμενη ώστε στο τέλος Ιανουαρίου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Δ.Σ. του ΔΝΤ να εκταμιευτούν περί τα 9,1 δισ. ευρώ: Η ψήφιση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου και να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά με μικρές καταναλώσεις.

Δέσμευση δεύτερη, να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι (λίγο περισσότεροι από 6.000 το πρώτο τρίμηνο) του δημόσιου τομέα και να καθοριστεί, περί το τέλος Μαρτίου, σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα ο κατώτατος μισθός.

Δέσμευση τρίτη, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να υπάρξουν έσοδα για τα κρατικά ταμεία. ΟΔΙΕ, ΕΛΒΟ, ΕΛΤΑ, περιφερειακά αεροδρόμια, μικρά λιμάνια και μαρίνες, Εγνατία Οδός, «Αστέρας» Βουλιαγμένης, πακέτο ακινήτων του Δημοσίου είναι τα πρώτα προς πώληση, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί και για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, ακίνητο στην Αφάντου Ρόδου, ακίνητο στην Κασσιόπη Κέρκυρας, πώληση και επανεκμίσθωση 28 κτιρίων του Δημοσίου.

Δέσμευση τέταρτη, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιστροφή των οφειλομένων του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Δέσμευση πέμπτη, η προσέλκυση επενδύσεων. Είναι γνωστά τα προγραμματισμένα ταξίδια του πρωθυπουργού στη Γερμανία στις 8 Ιανουαρίου, ως βασικού ομιλητή σε εκδήλωση της εφημερίδας «Die Welt» αλλά και στο Νταβός, προκειμένου να παραστεί στο διεθνές οικονομικό φόρουμ. Οπως είναι γνωστό ότι προγραμματίζονται ταξίδια στο Κατάρ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Μόσχα.

Το πλέον βασικό στοίχημα όμως για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού, διότι από αυτήν κυρίως θα εξαρτηθεί αν θα απαιτηθεί η αυτόματη λήψη των περίφημων ισοδύναμων μέτρων. Ο διορισμός γενικού γραμματέα εσόδων πενταετούς θητείας είναι επιβεβλημένος, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν και κατά πόσον οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι είναι σε θέση να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα αναλάβει και θα παραμείνει στη θέση του μετά και την εξάντληση ακόμη της κυβερνητικής τετραετίας.

Με όλα αυτά τα δεδομένα ο ανασχηματισμός εξακολουθεί να «παίζει» ως σενάριο, με κάποιες εκτιμήσεις να τον θέλουν για το τέλος Ιανουαρίου και κάποιες άλλες για την άνοιξη, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Επί του παρόντος, πάντως, η συζήτηση περιστρέφεται αποκλειστικά περί το θέμα της λίστας Λαγκάρντ και της παραπομπής του πρώην τσάρου της Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου σε προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής.

Είναι κι αυτό μια κάποια -πολύ βολική είναι η αλήθεια- λύση…

Πηγή :  Της Αλίκης Μάτση

δημοσίευσε ...