Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Δημ. Στρατούλης:«πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

«Οι δανεικοί εργαζόμενοι της προσωρινής απασχόλησης των πέντε μηνών της κοινωφελούς εργασίας δεν έχουν κανένα δικαίωμα ως εργαζόμενοι.»
 
Αποσπάσματα από τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Η κυβέρνηση με τα προγράμματα προσωρινής και ενοικιαζόμενης εργασίας πουλάει στους ανέργους «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»
Άκουσα με προσοχή πριν τον Υπουργό να μας αναφέρει ότι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν έχουμε ενοικίαση εργαζομένων, αλλά κανονική εργασία.

Διαφωνούμε ριζικά με το τι είναι αυτή η σχέση. Ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής μπορεί να απαντήσει. Είναι ο συνδυασμός δύο αντεργατικών, απάνθρωπων μορφών απασχόλησης, αφενός μεν προσωρινής εργασίας διάρκειας πέντε μηνών και αφετέρου ενοικίασης εργαζομένων.

 Προσλαμβάνουν αυτούς τους άνεργους οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες και διάφορα σωματεία και δομές της ΓΣΕΕ – και δυστυχώς με απόφαση της πλειοψηφίας της - και αμέσως μετά τους ενοικιάζουν έναντι αμοιβής 5% της δαπάνης του κάθε προγράμματος, σε φορείς του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εάν αυτό δεν είναι ενοικίαση εργαζομένων, τι είναι; Νομίζω ότι είναι ο κλασικός τύπος ενοικίασης εργαζομένων. Πρόκειται δηλαδή για κανονικό και σύγχρονο - και βάσει υπουργικών αποφάσεων - δουλεμπόριο πενήντα επτά χιλιάδων διακοσίων ανέργων.

κ.Πρόεδρε,

στην πράξη οι δανεικοί εργαζόμενοι της προσωρινής απασχόλησης των πέντε μηνών της κοινωφελούς εργασίας δεν έχουν κανένα δικαίωμα ως εργαζόμενοι. Δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν το μισθό τους με τον πραγματικό εργοδότη τους. Δεν έχουν το δικαίωμα να συνδικαλιστούν ή μεταξύ τους ή στο συνδικάτο του φορέα στον οποίο δανείζονται. Δεν έχουν την προστασία του εργατικού δικαίου ούτε καν τον στοιχειώδη έλεγχο των επιθεωρήσεων εργασίας για το εάν τηρείται η εργατική νομοθεσία.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ουσιαστικά η εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που συνίσταται, όπως είπα πριν, στο «δανεισμό» από αυτές ανέργων σε άλλους φορείς του δημοσίου, λειτουργεί κατά τη δική μας γνώμη –και όχι μόνο- σε βάρος βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απορρέουν από το άρθρο 23 και από το άρθρο 4 της οικουμενικής διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Επίσης, αυτή η μορφή απασχόλησης, η «ενοικίαση» εργαζομένων, προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα των «δανειζομένων» και αντίκειται στα περί προστασίας της προσωπικότητας και της εργασίας άρθρο 2 παράγραφος 1 και αντίστοιχα άρθρο 22 του Ελληνικού Συντάγματος, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας των σχετικών αποφάσεων του Υπουργού Εργασίας για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αλλά και των μνημονίων συνεργασίας που υπογράφουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τους φορείς του δημοσίου ή τους κοινωνικούς φορείς στους οποίους «δανείζουν» αυτούς τους ανέργους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θεωρεί ότι η «ενοικίαση» εργαζομένων σε όλες μα όλες τις μορφές της και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί όχι απλά μία νέα μορφή υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων αλλά στην ουσία μία μορφή σύγχρονης ομηρίας των εργαζομένων και των ανέργων, σύγχρονης σκλαβιάς. Γιʼ αυτό κατά τη γνώμη μας η «ενοικίαση» εργαζομένων σʼ όλες της τις μορφές πρέπει να καταργηθεί.

κ.Υπουργέ, κύριοι της Κυβέρνησης,

οι άνεργοι δεν είναι ποδήλατα, οι άνεργοι δεν είναι σπίτια, οι άνεργοι δεν είναι μαγαζιά για να μπορείτε να τους «ενοικιάζετε». Είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκες για αξιοπρεπή εργασία, για αξιοπρεπή αμοιβή και για αξιοπρεπή ζωή.

Λέτε ότι έχουμε αυτά τα προγράμματα για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ανεργία. Πώς όμως δημιουργήθηκε η μεγάλη ανεργία; Ήρθε από τον ουρανό; Η Κυβέρνηση της τριμερούς μνημονιακής συνεργασίας με τα προγράμματα προσωρινής και ενοικιαζόμενης κοινωφελούς εργασίας δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας που δημιουργούν οι μνημονιακές σας πολιτικές. Απλά το ανακυκλώνει, το μοιράζει σε περισσότερους ανέργους, οι οποίοι μετά το τέλος των πεντάμηνων προγραμμάτων επανέρχονται σε κατάσταση ανεργίας.

Επίσης, δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία με τα νέα προγράμματα τα οποία θα εξαγγείλετε την επόμενη Πέμπτη, πάλι προσωρινής απασχόλησης και μάλιστα με μισθό –το διαφήμισε κιόλας ο Υπουργός Εργασίας χθες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης - 460 ευρώ το μήνα εάν ο άνεργος έχει πτυχίο ή μεταπτυχιακό και 400 ευρώ το μήνα εάν δεν έχει πτυχίο. Μα, είναι δυνατόν ο μισθός νέων ανθρώπων να είναι 400 ευρώ το μήνα και να κάνετε και διαφήμιση ως Κυβέρνηση; Αυτό είναι το μέλλον των παιδιών μας; Η ανεργία και η απασχόλησή τους με 400 ευρώ;

Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τους ανέργους με αυτά τα προγράμματα κατά τη γνώμη μας είναι υποκριτικό. Και είναι υποκριτικό, γιατί η τρικομματική Κυβέρνηση διατηρεί και σήμερα την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6/28/2/2012 σύμφωνα με την οποία τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν από 461 ευρώ σε 361 ευρώ. Πώς ενδιαφέρεστε για τους ανέργους, όταν δεν τους είχατε διασφαλίσει ούτε αυτό το ελάχιστο επίδομα ανεργίας; Και μάλιστα, δεν τήρησε, κύριε Υπουργέ, η τρικομματική Κυβέρνησή σας την προγραμματική της δέσμευση και την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), ότι θα αυξήσετε το επίδομα ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, δηλαδή από ένα να πάει δύο, και να δώσετε το επίδομα ανεργίας και στους αυτοαπασχολούμενους, όταν αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους και δεν βρίσκουν άλλη δουλειά.

Η Κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να «πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες», μιλώντας γιʼ αυτά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και για τα άλλα προγράμματα, παρόμοιας φιλοσοφίας, που θα εξαγγείλετε, ενώ στην ουσία κάνει τον τροχονόμο στις απολύσεις και διευκολύνει με τις πολιτικές της την αύξηση της ανεργίας. Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, δίνετε το θάρρος και το θράσος σε επίλεκτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως είναι ο κ. Δούκας, να δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν τάγματα -εθελοντικής και απλήρωτης- εργασίας για τους ανέργους.

Δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία, κ.Υπουργέ, με μερεμέτια και πολιτικές φιλανθρωπίας και χαρτζιλικιού, όπως είναι αυτά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τα άλλα που θα εξαγγείλετε σε λίγες μέρες. Η ανεργία αντιμετωπίζεται όταν φύγει η σημερινή Κυβέρνηση που εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές, όταν έρθει μία κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα ακυρώσει τα μνημόνια της καταστροφής και θα τα αντικαταστήσει με μία πολιτική ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και πρώτο μέλημα θα έχει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να κρατήσει τα νιάτα στην πατρίδα μας, για να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας και σε ένα μέλλον για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες με εργασία, αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

δημοσίευσε ...