Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Τους πληρώνουμε το "Χάμερ" και τα σκάφη

Διπλή πρόκληση αποτελεί για εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά η κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. 

Αφενός είναι πρόκληση ότι στην εποχή του μνημονίου που μεταφράζεται σε πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά ευρωπαϊκά δεδομένα λιτότητα, καταργήθηκε ο μοναδικός φόρος που αφορούσε αποκλειστικά τους κατέχοντες (και ειδικά τους κατέχοντες ΙΧ υψηλού κυβισμού, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη).Αφετέρου, συνιστά πρόκληση η επίκληση του επιχειρήματος ότι ο φόρος αυτός (επιβλήθηκε το 2011) ήταν... "έκτακτος", όταν λόγου χάριν το περιβόητο χαράτσι στα ακίνητα που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι και αυτό "έκτακτο", ωστόσο δεν καταργήθηκε.

Μιας και ο λόγος για τα χαράτσια, τα χρήματα που θα παρακρατήσει εφέτος η εφορία από την έκτακτη εισφορά θα είναι ύψους 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κράτος προεισέπραξε έναν φόρο του 2014 για ένα ποσό που αποτελεί μόλις τα δύο τρίτα, που είχε αποφέρει (100 εκατ. ευρώ) ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης με βάση όσα είχαν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2011 (εισοδήματα 2010) και βεβαιώθηκε σε έκτακτο εκκαθαριστικό σημείωμα που έλαβαν οι φορολογούμενοι το 2011 μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης. 
 
Πρακτικά, δηλαδή, προπληρώνουμε μέρος της έκτακτης εισφοράς για να ρεφάρουν τα ταμεία του κράτους τις απώλειες ενός φόρου με τον οποίο συνέβαλαν -έστω και "συμβολικά", μιας και το ποσό αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο- οι κατέχοντες τα πολυτελή "τζιπ" και τα σκάφη στη μείωση των ελλειμμάτων.

Αν μη τι άλλο, η τριπλή συγκυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία της ταξικότητα της πολιτικής που ασκεί στην οικονομία...

Δημοσιεύτηκε : avgi.gr /8-1-2013
Πηγή : left.gr

δημοσίευσε ...