Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

"Διαθεσιμότητα" Χ "κινητικότητα" = εμπαιγμός + απόλυση



Βαθειά γραφειοκρατική και άκρως επικοινωνιακή είχαμε χαρακτηρίσει την διαδικασία της «κινητικότητας» που προωθεί το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης σε πρόσφατο σχολιασμό μας. Όσο κι αν προσπαθεί ο υπουργός και η μνημονιακή συγκυβέρνηση να μας πείσει για το αντίθετο, διαψεύδεται από τα ίδια τα έργα της.

Ο στόχος δεν είναι να μετακινηθούν δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο μια ορθολογικής διαχείρισης και καταμερισμού του προσωπικού του δημόσιου τομέα για την κάλυψη αναγκών σε υπηρεσίες που έχουν πρόβλημα, όπως κατ’ επανάληψη προσπαθούν  να πείσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Στόχος όπως, έχουν προστάξει  οι τροικανοί «νταβατζήδες»  που μας τους  έχουν επιβάλει οι κυβερνητικοί συνεταίροι, είναι οι απολύσεις των εργαζομένων και η διάλυση των υπηρεσιών στο δημόσιο, προκειμένου να περάσουν  σε ιδιωτικά χέρια.

Η πλειοψηφική ηγεσία στην ΑΔΕΔΥ  (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) που για άλλη μια φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, να μπορέσει να συντονίσει τις ομοσπονδίες και τους εργαζόμενους  σε έναν δυναμικό αγώνα αναχαίτισης των μέτρων και ανατροπής του μνημονίου, όπως βαρύγδουπα δήλωνε στις επικοινωνιακές ανακοινώσεις της, τώρα φαίνεται να είναι έτοιμη να δηλώσει αποδοχή και συνενοχή στο μέτρο της διαθεσιμότητας – απόλυσης, λαμβάνοντας μέρος στις επιτροπές του υπουργείου συναινώντας στον τρόπο απόλυσης των εργαζομένων και συνηγορώντας στη διάλυση των υπηρεσιών.

Στο παρακάτω δημοσίευμα από το localit.gr είναι φανερός ο εμπαιγμός του υπουργείου και της συγκυβέρνησης για το μέτρο της «κινητικότητας».
 
Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η ολοκλήρωση της μετακίνησης των 2500 υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του 2012, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ότι η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο.

Πλέον έχει λήξει εδώ και μία εβδομάδα η προθεσμία που είχε δοθεί στους φορείς προκειμένου να αποστείλουν τα αιτήματά τους για την πλήρωση κενών θέσεων. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και έχουν καταγραφεί περισσότερες από 10400 κενές θέσεις στο δημόσιο με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να εντοπίζονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα στοιχεία αυτά, ενώ βάση και των προβλέψεων της τελευταίας εγκυκλίου που εκδόθηκε, ο δρόμος μέχρι την επανατοποθέτηση είναι … μακρύς.

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα για την κάλυψη των κενών θα έχουν οι 2500 υπάλληλοι που βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο βάση της εγκυκλίου μετά την καταγραφή των κενών θα χρειαστούν άλλες 15 μέρες για να αξιολογηθούν τα αιτήματα από την αρμόδια τριμερή επιτροπή, 20 μέρες για να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι και στη συνέχεια το ΑΣΕΠ να καταρτίσει τους σχετικούς πίνακες κατάταξης. Μόνο που για την ενέργεια αυτή, δεν τίθεται συγκεκριμένη προθεσμία, κάτι που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση η επανατοποθέτηση δεν θα γίνει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως δεσμευόταν ως τώρα ο υπουργός.

Ακόμη και η πρόβλεψη ότι οι νέες θέσεις θα ανακοινώνονταν τμηματικά,  τώρα ανατρέπεται, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι θέσεις για τους 2500 ενδιαφερόμενους θα ανακοινωθούν όλες μαζί.

Ασάφειες υπάρχουν και για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι μετατάξεις. Για τους 25 χιλιάδες υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα το 2013, υπάρχει σαφής πρόβλεψη ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους 2500 εργαζόμενους που τελούν σε διαθεσιμότητα. Από το υπουργείο θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα, καθώς θα εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη παρά μόνο ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις. Όμως στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν προβλέψεις, όπως για παράδειγμα ο χρόνος ανεργίας, που στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ασάφειες, όμως, υπάρχουν και ως προς τον χρόνο που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Ακόμη ένα «αγκάθι» είναι και εκείνο που αφορά τον τόπο που θα επανατοποθετηθούν στο πλαίσιο της ομοεδρικότητας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η περιφέρεια Αττικής λογίζεται ως μία έδρα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι υπάλληλος που υπηρετούσε για παράδειγμα στο κέντρο μπορεί τώρα να κληθεί να παρουσιαστεί υποχρεωτικά σε απομακρυσμένη περιοχή του λεκανοπεδίου. Αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν και στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης.

Συνάντηση με ΑΔΕΔΥ
Οι εξελίξεις αυτές όπως είναι φυσικό προκαλούν ήδη ανησυχία και αντιδράσεις στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων. Σε μία προσπάθεια να βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, με τον Αντ. Μανιτάκη συμφωνήθηκε να εγκαινιαστεί ένας διαρκής θεσμικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.  «Η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, τόσο από τη μεριά των δημοσίων υπαλλήλων όσο και του Υπουργείου, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών», δήλωσε ο κ. Μανιτάκης, ενώ  ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών των υπαλλήλων και την επικείμενη αξιολόγηση του προσωπικού, ζητώντας τη συνδρομή της ΑΔΕΔΥ στο εγχείρημα.

δημοσίευσε ...