Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Όχι του ΣτΕ για το επίδομα των 176 ευρώ

Δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ οι δικαστικοί υπάλληλοι, αποφαίνεται με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κάνοντας δεκτή αίτηση που είχε καταθέσει το ελληνικό δημόσιο κατά αποφάσεως -του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης- που άναψε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του επιδόματος.

Σε εντελώς αντίθετη «τροχιά» από αυτή της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχει η αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαστικούς υπαλλήλους (πρόσθετη παροχή του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002). Και αυτό γιατί, η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, λάμβανε πρόσθετες μισθολογικές παροχές, που υπερβαίνουν το ποσό των 176 ευρώ.

Ερμηνεύοντας τη σχετική νομοθεσία, η Ολομέλεια σημειώνει στην απόφαση που εξέδωσε (95/2013) πως το επίδομα αυτό παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν μπορεί να εξομοιωθεί  με μισθό, ανεξάρτητα από το εάν χορηγείται παράνομα σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Αρχικά το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε κρίνει ότι θα πρέπει να χορηγηθεί το επίδομα των 176 ευρώ και επιδίκασε στον καθένα από τους δικαστικούς υπαλλήλους που είχαν προσφύγει αξιώνοντας την καταβολή του το ποσό των 6.336 ευρώ για μια τριετία. Ωστόσο, το Δημόσιο άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αυτής αλλά η αίτησή του απερρίφθη από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο δικαστήριο επιδίκασε σε καθέναν δικαστικό υπάλληλο το ποσό των 4.294 ευρώ με το σκεπτικό ότι το επίδομα αυτό χορηγείται αδιακρίτως σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η κατ’ εξαίρεση μη χορήγησή του σε μερικές μόνο κατηγορίες υπαλλήλων όπως εν προκειμένω των δικαστικών υπαλλήλων, συνιστά άνιση μεταχείριση.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει 25 δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικώντας την καταβολή του επιδόματος για την τριετία 2003-2005.  Βασικό επιχείρημα τους ήταν με το να μην χορηγείται και σε εκείνους το επίδομα το οποίο καταβάλλεται σε πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της ισότητας. 

Πηγή : 

δημοσίευσε ...