Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

«Άσφαιρα πυρά» οι δικαστικές προσφυγές από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

του σχολιαστή
Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ προσπαθώντας να καλύψει την «ανυπαρξία» της και την απουσία της από την κινηματική δράση φαίνεται ότι επιλέγει τον «εύκολο» δρόμο των δικαστικών προσφυγών για να ακυρώσει τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου.

Έτσι χωρίς καμία απόφαση κανενός οργάνου, εντελώς αυθαίρετα, προχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο στη σύνταξη και κατάθεση αγωγής κατά του τρίτου μνημονίου και ειδικότερα κατά των διατάξεων για την εργασιακή διαθεσιμότητα των ιδιωτικού δικαίου εργαζομένων.

Η παραβίαση των συλλογικών λειτουργιών και αποφάσεων από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνδέεται άμεσα με τον εναγκαλισμό της ΠΑΣΚΕ με την ΔΑΚΕ προκειμένου να υπάρξουν οι λιγότερες και πιο ανώδυνες αντιδράσεις απέναντι στο μέτωπο της συγκυβέρνησης.

Γι’ αυτό άλλωστε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, την περίοδο που ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία στο Δημόσιο έδιναν την μάχη ενάντια στις διαθεσιμότητες η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ παρακολουθούσε σαν θεατής αρνούμενη να συντονίσει αυτούς τους αγώνες. Με μια παρελκυστική τακτική μάλιστα μετέφερε την απεργιακή κινητοποίηση λίγο πριν τις γιορτές, όταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και δράσεις λόγω έλλειψης συντονισμού είχαν παρουσιάσει μια ύφεση.

Όμως και η επιλογή της δικαστικής προσφυγής σε αυτή την περίοδο μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα τόσο στο ίδιο το εργατικό κίνημα και τους αγώνες όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους που έχουν προσφύγει δικαστικά ενάντια στη διαθεσιμότητα ή και σε αυτούς που θα ακολουθήσουν.

Η μέχρι τώρα τακτική της ηγεσίας της δικαιοσύνης στις ανώτερες βαθμίδες έδειξε μια μεγάλη ανοχή στα μνημονιακά μέτρα με αποφάσεις που ουσιαστικά τα δικαιολογούσαν. Οι αποφάσεις αυτές μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν πολιτικά από την συγκυβέρνηση προκειμένου να εμφανίσει ως «νόμιμα» και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια τα μνημονιακά αντεργατικά μέτρα.

Από αυτή την άποψη η καλλιέργεια της αυταπάτης ότι μέσα από δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα με προσφυγές στα ανώτατα δικαστήρια θα ανατραπούν τα μνημόνια και οι διαθεσιμότητες - απολύσεις είναι προφανές ότι στοχεύσει στον περιορισμό των αντιδράσεων και των αγώνων και αντικειμενικά εξυπηρετεί τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που έχουν καταρχήν κερδίσει προσωρινές διακοπές και αναμένουν αποφάσεις κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει να απορριφθούν με την αιτιολογία ότι το θέμα δεν έχει εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω της προσφυγής της ΑΔΕΔΥ. 

Επισημαίνουμε ότι μια τέτοια τακτική ακολουθήθηκε από τα δικαστήρια με εντολή μάλιστα της ηγεσίας της δικαιοσύνης και με πρόσχημα αντίστοιχη προσφυγή απέναντι στους εργαζομένους που τέθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε εφεδρεία. 

Ταυτόχρονα μια αρνητική εξέλιξη στην δικαστική προσφυγή, γεγονός πολύ πιθανό με βάση τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων μέχρι τώρα, θα δημιουργούσε πρόσθετα εμπόδια και σε διεκδικήσεις των χιλιάδων εργαζομένων που το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να οδηγηθούν τελικά στην απόλυση.

Από αυτή την άποψη η επιλογή της δικαστικής προσφυγής την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όχι μόνο δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, αντίθετα μπορεί να λειτουργήσει και σε βάρος των εργαζόμενων που τέθηκαν ή θα τεθούν στο μέλλον σε διαθεσιμότητα.

Απέναντι στα άσφαιρα πυρά της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ τα σωματεία και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τους αγώνες συντονίζοντας τη δράση τους και να μην υποκύψουν στις «πεπονόφλουδες» που εξυπηρετούν ουσιαστικά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Πηγή : ygeionomikoi.gr

δημοσίευσε ...