Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Νέο «μαχαίρι» στο εφάπαξ από το 2014

του σχολιαστή

Νέες περικοπές στις παροχές εφάπαξ επιχειρεί να περάσει η συγκυβέρνηση μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού του παραπέμποντας σε ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα χωρίς προσδιορισμένες παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εξέδωσε το Υπ Εργασίας (Αριθμ. 30854/3809 Αρ ΦΕΚ 3498/31/12/12) ο υπολογισμός του εφάπαξ από τις αρχές του 2014 στηρίζεται εκτός από τα χρόνια παραμονής στο ταμείο σε μια νοητή κεφαλαιοποίηση των εισφορών και από τον συντελεστή βιωσιμότητας του ταμείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στοιχεία που προσδιορίζουν τον συντελεστή βιωσιμότητας πέρα από τις συνολικές εισφορές στο ταμείο είναι σε ετήσια βάση η αποτίμηση της περιουσία του, τα διοικητικά έξοδα, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του ταμείου, η ύπαρξη έκτακτης εισφοράς.

Όλα αυτά δεν οδηγούν σε ένα σταθερό ποσό παροχής εφάπαξ με βάση τις αποδοχές και τα έτη υπηρεσίας αλλά σε ένα ευμετάβλητο ποσό με βάση τον λεγόμενο συντελεστή βιωσιμότητας.

Είναι προφανές μάλιστα όταν αυτός είναι συνάρτηση παραγόντων όπως οι εισφορές που συνεχώς θα γκρεμίζονται, λόγω μείωσης απασχόλησης στο δημόσιο, των υποχρεώσεων που συνεχώς θα αυξάνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων, και περιουσιακών στοιχείων του ταμείου που έχουν καταληστευθεί ότι το εφάπαξ θα κατρακυλά συνεχώς προς τα κάτω.

Τέλος για τον υπολογισμό του εφάπαξ έχει προσδιοριστεί ένας σύνθετος μαθηματικός τύπος που είναι πλέον αδύνατο στον οποιονδήποτε να γνωρίζει τι μπορεί να προσδοκά σε παροχή εφάπαξ.

Οδηγούμαστε πλέον σε μετατροπή του εφάπαξ σε ένα απλό βοήθημα παρά το γεγονός ότι οι εισφορές που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που για χρόνια τώρα έχει προβάλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ότι η μετατροπή του χαρακτήρα της ασφάλισης από κοινωνική σε κεφαλαιοποιητική όχι μόνο δεν διασφαλίζει τις παροχές αλλά μακροπρόθεσμα θα ρίξει και στα «βράχια» την ίδια την βιωσιμότητα των ταμείων

Πηγή : ygeionomikoi.gr

δημοσίευσε ...