Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

«κρεσέντο» νεοφιλελευθερισμού από τον «προοδευτικό» κ. Μανιτάκη

Μνημονιακότερος και των μνημονίων αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ο «προοδευτικός» Α. Μανιτάκης

Νεοφιλελεύθερο μανιφέστο Μανιτάκη για δραστικό περιορισμό του κοινωνικού κράτους
«Οι συγχωνεύσεις αυτές φορέων του Δημοσίου είναι ένα πρόπλασμα του μεταρρυθμιστικού μας στόχου για δραστικό περιορισμό των υπηρεσιών του κράτους, ώστε να παραμείνουν μόνο οι αναγκαίες και χρήσιμες υπηρεσίες με αρμοδιότητες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν οι ιδιωτικοί φορείς» τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση 8 φορέων και συγχώνευση 197 φορέων του Δημοσίου, καθώς και τη δημιουργία της υπεργραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Ο Αντ. Μανιτάκης έδωσε μια καθαρή εικόνα του απώτερου στόχου όλων αυτών των «μεταρρυθμίσεων», που είναι η απόσυρση του κράτους από στοιχειώδεις συνταγματικές του υποχρεώσεις για το κοινωνικό κράτος δικαίου. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε ότι «οι κοινωνικοί φορείς πρέπει να μείνουν αυτόνομοι από το κράτος, κοντά στην κοινωνία των πολιτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορείς αυτοί θα πρέπει να βρουν ιδίους πόρους για την χρηματοδότησή τους» και συμπλήρωσε με έμφαση ότι «το κρατικοδίαιτο, κοστοβόρο, γραφειοκρατικό μοντέλο χρεωκόπησε κι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι, και οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι».

Υπεραμυνόμενος της συγκρότησης της υπεργραμματείας συντονισμού σημείωσε ότι «σ’ άλλες χώρες μια τέτοια γραμματεία είναι θεσμός εδώ και δεκαετίες» για να προσθέσει ότι «αποκλειστική της αποστολή είναι η επικουρία του πρωθυπουργού στην ορισμένη από το άρθρο 82 του Συντάγματος αποστολή για καθοδήγηση και συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής».

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: «Επιθετική ορμή κατά των θεσμών προστασίας των αδύναμων»

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ακρωτηριάζει τον δημόσιο τομέα και καταργεί ό,τι έχει απομείνει από το ανολοκλήρωτο κοινωνικό κράτος» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλ. Μητρόπουλος, που έκανε λόγο για «επιθετική ορμή κατά των θεσμών προστασίας των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, εν μέσω μάλιστα ανθρωπιστικής κρίσης». Για την υπεργραμματεία συντονισμού της κυβέρνησης ο Αλ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «επιχειρησιακό, πανοπτικό όργανο που καταργεί στην πράξη τον προγραμματικό λόγο των εκλογών και τείνει να καταστήσει το δημοκρατικό πολίτευμα πουκάμισο αδειανό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Π. Λαφαζάνης, στάθηκε ιδιαίτερα στη μετατροπή σχέσεων εργασίας από δημόσιου σε ιδιωτικού δικαίου σε φορείς όπως το ΕΚΚΕ, εκτιμώντας ότι αποτελεί προάγγελο για μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στο «όραμα» Μανιτάκη για ένα κράτος του οποίου όλες τις αρμοδιότητες θα αναλάβουν οι ιδιώτες. Την υπεργραμματεία συντονισμού δε τη χαρακτήρισε «κυβέρνηση πάνω από την κυβέρνηση».

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, όσο και η υπόλοιπη αντιπολίτευση επισήμαναν την αντισυνταγματικότητα πολλών από τις αρμοδιότητες της υπεργραμματείας συντονισμού, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την πενταετή θητεία του γραμματέα, η οποία υπερβαίνει τη θητεία της κυβέρνησης.

Από τη μεριά της συμπολίτευσης ακούστηκαν οι κλασικές δημαγωγίες για την αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου, που είναι μεγάλο, δυσκίνητο και κομματοκρατούμενο, ενώ σε σχέση με την υπεργραμματεία συντονισμού της κυβέρνησης επισήμαναν την ανάγκη συνέχειας του κράτους και «θεσμικής μνήμης».

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας τόσο για τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους δικαίου, όσο και για την αλλοίωση της δημοκρατικής λειτουργίας και του κοινοβουλευτικού συστήματος του πολιτεύματος μέσω της υπεργραμματείας συντονισμού. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε «διά μη εγέρσεως» από την κυβερνητική πλειοψηφία μετά από έντονη συζήτηση. Για «άγνοια και ημιμάθεια» και «εξωφρενικά επιχειρήματα» κατηγόρησε όσους επικαλούνται αντισυνταγματικότητα ο Αντ. Μανιτάκης.

Πηγή : avgi.gr

δημοσίευσε ...